
یک نوآوری جدید
نوع جدیدی از اینترنت را تصور کنید که نه تنها آنچه را که وارد می کنید به طور دقیق تفسیر می کند، بلکه در واقع هرچیزی را که ارسال می کنید، چه از طریق متن، چه از طریق صدا و یا سایر رسانه ها، درک می کند و محتوای آن بیش از هر زمان دیگری برای شما مناسب است. ما در نقطه اوج مرحله جدیدی از تکامل وب هستیم. برخی از پیشگامان اولیه آن را وب 3.0 می نامند.
مسلماً برخی از برنامه های اولیه Web 3.0 در مراحل نخست خود هستند، اما تا زمانی که اینترنت جدید به طور کامل در زیرساخت وب تعبیه نشود، نمی توان پتانسیل واقعی آنها را مشاهده کرد.
اما وب 3.0 دقیقاً چیست، چگونه خواهد بود و چگونه زندگی ما را تغییر خواهد داد؟
وب 3.0 در ابتدا توسط مخترع وب جهانی، Tim Berners-Lee، وب معنایی نامیده شد و هدف آن این بود که اینترنت مستقل، هوشمند و همگانی شود.
درواقع وب 3.0 مرحله جدیدی از تکامل اینترنت است. تغییراتی که وب 3.0 در اینترنت ایجاد می کند، آن را به یک سطح کاملا جدید ارتقا می دهد.
تعریف وب 3.0 به شرح زیر است:
داده ها به صورت غیر متمرکز به هم متصل می شوند، که این یک جهش بزرگی برای نسل فعلی اینترنت ما (وب 2.0) خواهد بود، جایی که داده ها بیشتر به صورت متمرکز ذخیره می شوند.
علاوه بر این، کاربران و ماشین ها قادر به تعامل با داده ها خواهند بود. اما برای تحقق این امر، برنامه ها باید اطلاعات را از نظر مفهومی و زمینه ای درک کنند. با در نظر گرفتن این موضوع، دو رکن بنیادی بنای وب 3.0 عبارتند از وب معنایی و هوش مصنوعی (AI).
وب 3.0، ارز دیجیتال و بلاک چین
از آنجا که شبکه های Web 3.0 از طریق پروتکل های غیر متمرکز – بلاک های بنیادی فناوری بلاک چین و ارزهای دیجیتال – کار می کنند، می توان انتظار داشت که بین این سه فناوری و سایر زمینه ها شاهد ارتباط نزدیکی باشیم. آنها تعامل پذیر و یکپارچه هستند و از طریق قراردادهای هوشمند به حالت خودکار درآمده اند و از هر چیزی مانند تراکنش های خرد در آفریقا، ذخیره سازی داده های P2P مقاوم در برابر سانسور و اشتراک گذاری با برنامه هایی مانند Filecoin استفاده می کنند تا عملکرد هر شرکتی را به طور کامل تغییر دهد و فعالیت خود را انجام دهد. برای نمونه پروتکل های فعلی DeFi .
فناوری وب 3.0
وقتی به فناوری Web 3.0 نگاه می کنیم چند نکته وجود دارد که باید به آنها توجه کنیم. اول از همه اینکه، مفهوم جدیدی وجود ندارد. Jeffrey Zeldman، یکی از توسعه دهندگان اولیه برنامه های وب 1.0 و 2.0، در سال 2006 در پست وبلاگ خود نوشته بود که حامی وب 3.0 است. اما مذاکرات پیرامون این موضوع از سال 2001 آغاز شده بود.
پیشرفت فناوری های وب 3.0
وب 3.0 از جایزگینی ابزارهای قدیمی تر با فناوری های پیشرفته مانند هوش مصنوعی و بلاک چین و همچنین ارتباط متقابل بین کاربران و استفاده بیشتر از اینترنت متولد می شود. ظاهراً وب 3.0 نسخه های قبلی خود یعنی 1.0 و 2.0 را ارتقا می دهد.
وب 1.0 (1989-2005)
وب 1.0، که به آن Static Web نیز گفته می شود، اولین و مطمئن ترین اینترنت در دهه 1990 بود. با وجود این که تنها به اطلاعات محدودی دسترسی داشت و هیچ گونه تعاملی با کاربر نداشت. در گذشته، ایجاد صفحات کاربری یا حتی اظهارنظر درباره مقالات مسئله مهمی نبود.
وب 1.0 الگوریتمی برای غربال کردن صفحات اینترنتی نداشت، درنتیجه پیدا کردن اطلاعات مربوطه را برای کاربران بسیار دشوار می کرد. به زبان ساده، مانند یک بزرگراه یک طرفه با یک مسیر پیاده رو باریک بود که در آن تولید محتوا توسط افراد منتخب انجام می شد و اطلاعات بیشتر از طریق فهرست ها به دست می آمد.
وب 2.0 (2005 تا کنون)
وب اجتماعی یا وب 2.0 به دلیل پیشرفت فناوری هایی مانند Javascript ، HTML5 ، CSS3 و غیره که به استارتاپ ها امکان ایجاد بسترهای تعاملی مانند یوتیوب، فیس بوک، ویکی پدیا و موارد دیگر را داد و اینترنت را بسیار تعاملی تر کرد.
درنتیجه مسیر شکوفایی شبکه های اجتماعی و تولید محتوا توسط کاربران هموار شد. اکنون داده ها می توانند بین سیستم عامل ها و برنامه های مختلف توزیع و به اشتراک گذاشته شوند.
مبتکرانی همچون Jeffrey Zeldman از پیشگامان این عرصه می باشند.
وب 3.0 (هنوز در دسترس نیست)
وب 3.0 مرحله بعدی تحول وب است که می تواند اینترنت را هوشمندتر کرده یا از طریق سیستم های هوش مصنوعی برنامه های هوشمند را پردازش کرده و از این طریق به کاربران کمک کند.
Tim Bernerz-Lee گفته بود که وب معنایی به طور خودکار با سیستم ها، افراد و دستگاه های خانگی ارتباط برقرار می کند. به این ترتیب، فرآیند تولید محتوا و تصمیم گیری هم توسط انسان و هم توسط ماشین انجام می شود. این امر می تواند تولید و توزیع محتوای هوشمند و بسیار مناسب را مستقیماً برای هر کاربر اینترنت امکان پذیر کند.
ویژگی های کلیدی وب 3.0
برای درک تفاوت های وب 3.0، باید به چهار ویژگی اصلی وب 3.0 توجه کنیم:
1) دسترسی همیشگی
2) وب معنایی
3) هوش مصنوعی
4) گرافیک سه بعدی
دسترسی همیشگی
دسترسی همیشگی به معنای بودن یا داشتن ظرفیت همزمان در همه جا است. یعنی، در آن واحد.
وب 3.0 به سادگی این کار را با دسترسی به اینترنت برای همه در هرجا و در هر زمان، انجام می دهد. در برخی موارد، دستگاه های دیگر متصل به اینترنت مانند رایانه های وب 2.0 روی رایانه ها و تلفن های هوشمند متمرکز نخواهند شد، زیرا فناوری اینترنت اشیا مجموعه جدیدی از انواع دستگاه های هوشمند را ارائه می دهد.
وب معنایی
معنایی یعنی مطالعه درباره ارتباط بین کلمات.
در عمل، چگونه ظاهر می شود؟ بیایید به عنوان مثال این دو جمله را در نظر بگیریم:
I <3 Bitcoin
I love Bitcoin
نحو نوشتاری این دو جمله متفاوت است، اما معنای آنها تقریباً یکسان است. زیرا معناشناسی یا ارتباط معنایی فقط با معنا یا احساسی که توسط داده ها منتقل می شود سروکار دارد و در مثالی که ذکر شد، هردو جمله احساسات یکسانی را بیان می کنند.
استفاده از معناشناسی در وب، ماشین ها را قادر می سازد تا با تجزیه و تحلیل داده ها معنا و احساسات را رمزگشایی کنند. در نتیجه، کاربران اینترنت تجربه بهتری خواهند داشت.
هوش مصنوعی
ویکی پدیا هوش مصنوعی را به عنوان هوش نشان داده شده توسط ماشین ها تعریف می کند.
اگرچه وب 2.0 قابلیت های مشابهی را ارائه می دهد، اما هنوز به طور عمده مبتنی بر انسان است، که این زمینه را برای رفتارهای فاسد مانند نقد و بررسی جانبدارانه محصولات، رتبه بندی های تقلبی و غیره فراهم می کند.
به عنوان مثال، سیستم عامل های آنلاین مانند Trustpilot بستری را برای مصرف کنندگان فراهم می کنند که بتوانند هر محصول یا خدماتی را مورد بررسی قرار دهند. ولی متأسفانه، یک شرکت می تواند گروه بزرگی از افراد را جمع آوری کرده و به آنها پول بدهد تا نظرات مثبتی را برای محصولات ناکارآمد خود ثبت کند. بنابراین، اینترنت برای تشخیص اصل از جعلی به هوش مصنوعی نیاز دارد که بتواند داده های قابل اعتماد به کاربران ارائه بدهد.
سیستم هوش مصنوعی گوگل اخیرا حدود 100000 نظر منفی درباره برنامه Robinhood را پس از شکست تجاری Gamespot از Play Store حذف کرده است، زیرا تشخیص داد که به هنگام رأی گیری دستکاری اتفاق افتاده است. این همان هوش مصنوعی است که به زودی به صورت یکپارچه در اینترنت 3.0 جای می گیرد و به وبلاگ ها و سایر سیستم عامل های آنلاین امکان می دهد داده ها را غربال کرده و به دلخواه هر کاربر تنظیم کنند. با پیشرفت هوش مصنوعی، در نهایت بهترین داده های فیلتر شده و بی طرف در اختیار کاربران قرار می گیرد.
وب فضایی و گرافیک سه بعدی
برخی آینده پژوهان وب 3.0 را وب فضایی می نامند زیرا قصد دارد با ایجاد تحولی در فناوری گرافیک، مرز بین فیزیک و دیجیتال را از بین برده و جهان های مجازی سه بعدی را بوجود آورد.
برنامه های وب 3.0
یک نیاز مشترک برای برنامه Web 3.0 توانایی هضم اطلاعات در مقیاس بزرگ و تبدیل آنها به دانش واقعی و اجرای مفید برای کاربران است. با این اوصاف، این برنامه ها هنوز در مراحل اولیه خود هستند ، به این معنی که آنها جای زیادی برای پیشرفت دارند و با نحوه عملکرد برنامه های وب 3.0 فاصله زیادی دارند.
برخی از شرکت ها در حال ساخت و تولید محصولات مبتنی بر فناوری وب 3.0 هستند، مثل آمازون، اپل و گوگ. دو نمونه از برنامه هایی که از فناوری Web 3.0 استفاده می کنند Siri و Wolfram Alpha هستند.
نرم افزار Siri
با گذشت سال ها، این دستیار هوش مصنوعی اپل هوشمندتر شده و توانایی های خود را از اولین بار که در مدل iPhone 4S نمایان شده بود، افزایش داده است. سیری از سیستم تشخیص گفتار به کمک هوش مصنوعی استفاده می کند تا بتواند دستورات پیچیده و شخصی را انجام دهد.
امروز سیری و دیگر دستیارهای هوش مصنوعی مانند Alexa آمازون و Bixby سامسونگ می توانند درخواست هایی مانند “نزدیکترین برگرفروشی کجاست؟” یا “رزرو نوبت Sasha Marshall ساعت 8 صبح فردا” را درک کرده و بلافاصله به اطلاعات مناسب دست پیدا کنند و وارد عمل شوند.
Wolfram Alpha
Wolfram Alpha یک “موتور دانش محاسباتی” است که به طور مستقیم به محاسبات شما پاسخ می دهد، بدون اینکه لیستی از صفحات وب مثل موتورهای جستجو را در اختیار شما قرار دهد.
اگر می خواهید یک مقایسه عملی داشته باشید، england vs brazil”” را هم در Wolfram Alpha و هم Google جستجو کنید و تفاوت را ببینید.
گوگل نتایج جام جهانی را نشان می دهد حتی با اینکه شما “فوتبال” را به عنوان کلمه کلیدی وارد نکردید. زیرا محبوب ترین جستجو همین بوده است.
اما آلفا، همانطور که شما خواسته اید، مقایسه ای دقیق از دو کشور به شما ارائه می دهد. این تفاوت اصلی بین Web 2.0 و 3.0 است.
سخن پایانی
اینترنت جدید تجربه وب گردی خصوصی تر و شخصی سازی شده تر، دستیار جستجوی هوشمندتر و شبیه به انسان و سایر مزایای غیر متمرکز را فراهم می کند که امیدواریم به ایجاد یک شبکه عادلانه تر کمک کند. این امر زمانی محقق می شود که هر کاربر اختیار داده های خود را داشته باشد. تنها در این صورت است که به لطف نوآوری هایی بی شماری که درحال ظهور است، می توانیم یک تجربه عالی داشته باشیم.
وقتی وب 3.0 ناگزیر از راه می رسد – همان اندازه که درک اینکه چگونه دستگاه های هوشمند الگوهای رفتاری ما را تغییر داده اند، دشوار است – اینترنت به صورت فزاینده ای با زندگی روزمره یکی می شود.
امروزه تقریباً همه ماشین های معمولی آفلاین هستند. از لوازم خانگی مانند اجاق گاز، جاروبرقی و یخچال و فریزر گرفته تا انواع وسایل حمل و نقل، بخشی از اقتصاد اینترنت اشیا را تشکیل می دهند. و در تعامل با سرورهای مستقل و برنامه های غیرمتمرکز، در کنار پیشرفت قلمروهای دیجیتالی جدید مانند بلاک چین و دارایی های دیجیتالی بخشی از هزاران معجزه فناوری قرن 21 به شمار می آیند.