رای‌گیری در بلاکچین

تاریخ: ۱۵ تیر ۱۴۰۱

رأی دادن برای افرادی که در جوامع دموکراتیک زندگی می‌کنند یک وظیفه مدنی تلقی می‌شود و اغلب از آن به‌عنوان سنگ بنای دموکراسی یاد می‌کنند. شهروندان یونان باستان از اولین کسانی بودند که رهبران خود را از طریق رأی‌گیری انتخاب می‌کردند. آن‌ها به‌جای استفاده از برگه‌های رأی کاغذی، یک سنگ‌ریزه را که نشان‌دهنده شخص موردنظر برای رهبری بود، در یک کوزه قرار می‌دادند.

در سال ۱۳۹ قبل از میلاد، رومی‌ها برگه‌های کاغذی را برای رأی دادن معرفی کردند که مشابه همان چیزی است که امروزه استفاده می‌کنیم. با کمال تعجب، نحوه رأی دادن ما از زمان اوج امپراتوری روم تا کنون تغییر چندانی نکرده است. مطمئناً، تعداد کمی از کشورها از ماشین‌های رأی‌گیری الکترونیکی استفاده می‌کنند، اما اکثریت قریب به‌اتفاق انتخابات هنوز به برگه‌های رأی کاغذی متکی هستند.

حتی اینترنت هم به تغییر معناداری در نحوه رأی دادن ما منجر نشده است. زیرا صرف‌نظر از اینکه امنیت آن چقدر قوی باشد، هر انتخاباتی که از طریق اینترنت برگزار شود به هدف اصلی گروه‌های هک و دولت‌های متخاصم تبدیل خواهد شد.

باتوجه‌به اینکه ادارات و شرکت‌های ایالتی مرتباً هک می‌شوند و همچنین اثبات شد که روسیه در انتخابات ایالات متحده در سال ۲۰۱۶ مداخله کرده است، آیا واقعاً می‌توانیم به عادلانه بودن یک انتخابات آنلاین اعتماد کنیم؟

از زمانی که بیت‌کوین در سال ۲۰۰۹ ظاهر شد، بلاک‌چین به‌عنوان یک فناوری که برای مدرن کردن انتخابات خود منتظر آن بودیم معرفی شد.

در این مقاله، به مزایا و معایب رأی‌گیری بلاک‌چین می‌پردازیم و برخی آزمایش‌های واقعی آن را بررسی می‌کنیم. اما ابتدا، بیایید به‌سرعت به یاد بیاوریم که بلاک‌چین چیست و چگونه به نفع ما عمل می‌کند.

 

 

بلاک‌چین‌ها چگونه کار می‌کنند؟

بلاک‌چین‌ها نوع جدیدی از پایگاه‌داده مشترک هستند و در چندین رایانه که از طریق یک شبکه همتا به همتا به هم مرتبط شده‌اند به اشتراک گذاشته می‌شود؛ بنابراین درحالی‌که یک پایگاه‌داده معمولی در یک مکان ذخیره می‌شود، بلاک‌چین‌ها در مکان‌های زیادی در سراسر جهان ذخیره می‌شوند که باعث غیرمتمرکز شدن آنها می‌شود.

مزیت تمرکززدایی این است که هیچ شخص یا گروهی تصمیم نمی‌گیرد که چه چیزی در بلاک‌چین گنجانده شده و چه چیزی نیست. قبل از اینکه چیزی اضافه شود، همه اعضا باید به اجماع برسند. هر اطلاعاتی که در یک بلاک‌چین ذخیره می‌شود تغییرناپذیر است، به این معنی که هیچ‌کس نمی‌تواند در هیچ زمانی آن را تغییر دهد.

کیفیت تغییرناپذیر بلاک‌چین به هر دو طرف اجازه می‌دهد بدون نیاز به‌واسطه با هم تعامل داشته باشند تا اطمینان حاصل شود که هر دو طبق قوانین عمل می‌کنند. در این مورد، هر دوی آنها می‌دانند که هیچ‌یک نمی‌توانند داده‌های گذشته را در زنجیره تغییر دهند و یا بازنویسی کنند.

بلاک‌چین‌ها می‌توانند عمومی باشند، یعنی جایی که هرکسی می‌تواند بلوک‌هایی را به زنجیره اضافه کند و یا می‌توانند خصوصی باشند که تنها کاربران مجاز می‌توانند داده‌ها را به زنجیره اضافه کنند.

اکنون که متوجه شدیم بلاک‌چین چیست، بیایید بررسی کنیم که چگونه یک سیستم رأی‌گیری مبتنی بر بلاک‌چین می‌تواند در دنیای واقعی کار کند.

 

یک سیستم رأی‌گیری مبتنی بر بلاک‌چین چگونه عمل می‌کند؟

تا کنون یک انتخابات سراسری به طور کامل با استفاده از سیستم رأی‌گیری بلاک‌چین برگزار نشده است، بنابراین ما فقط می‌توانیم حدس بزنیم که چگونه ممکن است کار کند. بیایید تصور کنیم که ما هجده سال به آینده و به انتخابات ریاست‌جمهوری در سال ۲۰۴۰ منتقل می‌شویم.

دولت یک سیستم رأی‌گیری مبتنی بر بلاک‌چین ایجاد کرده است که به همه شهروندان امکان رأی دادن در هر انتخاباتی را با استفاده از گوشی‌های هوشمند می‌دهد. تلفن شما با هشداری به صدا درمی‌آید که به شما یادآوری می‌کند در انتخابات ریاست‌جمهوری امروز رای دهید، بنابراین وارد برنامه شده و درخواست یک برگه رای دیجیتالی می‌کنید.

سپس این برنامه برای تأیید واجد شرایط بودن، از شما می‌خواهد سند شناسایی مانند گواهینامه رانندگی یا پاسپورت را ارائه دهید و همچنین در یک ویدئویی کوتاه، دنباله‌ای تصادفی از کلمات را می‌گویید تا ثابت شود شما همانی هستید که ادعای آن را دارید.

سپس شخصی در طرف دیگر شناسه و ویدئوی شما را بررسی و هویت شما را  تأیید می‌کند. بعد از احراز هویت، شما می‌توانید به هر نامزدی که خواستید رأی بدهید و این رأی شما در زنجیره بلوکی نوشته می‌شود.

هنگامی که همه رأی دادند، شمارش نهایی بلافاصله در دسترس است و آرای دیجیتال می‌تواند به طور هم‌زمان توسط همه آژانس‌ها و تنظیم‌کننده‌های مربوطه حسابرسی شود.

بدیهی است که این یک مثال واقعاً ساده شده و کاملاً فرضی است، اما باید به شما ایده‌ای بدهد که یک سیستم رأی‌گیری بلاک‌چین ممکن است چگونه باشد. در تئوری، یک سیستم رأی‌گیری مبتنی بر بلاک‌چین می‌تواند دقیقاً به همان شیوه برای همه‌پرسی‌ها، نظرسنجی‌ها و انتخابات ملی عمل کند.

 

آیا رای گیری در بستر بلاکچین امکان‌پذیر است؟!

شماره ۱: رأی‌گیری آسان و سریع از هرکجا

رأی‌گیری بلاک‌چین سریع‌تر و آسان‌تر از رأی دادن حضوری خواهد بود و هر چه رأی دادن برای مردم آسان‌تر باشد، مشارکت در انتخابات نیز گسترده‌تر خواهد بود.

همچنین، رأی دادن از طریق یک سیستم مبتنی بر بلاک‌چین نیازی به رأی دادن شما از جایی خاص، مانند صندوق نظرسنجی ندارد و همچنین نیازی نیست که با پرکردن و ارسال رأی پستی مشکلی را متحمل شوید.

بدیهی است که داشتن گزینه رأی دادن از هرجایی کمک بزرگ به افرادی است که برای رسیدن به مراکز رأی‌گیری دچار مشکل هستند، مانند کسانی که ساعات طولانی کار می‌کنند یا غیر قابل معاشرت هستند و یا دارای ناتوانی‌های جسمی می‌باشند.

علاوه بر این، رأی دادن از طریق یک برنامه، بسیار ساده‌تر و سریع‌تر از پرکردن آرای پستی برای انتخابات محلی، منطقه‌ای و ملی است؛ بنابراین سیستم‌های رأی‌گیری بلاک‌چین برای پرسنل نظامی ساکن خارج از کشور نیز مفید خواهد بود.

همان‌طور که در انتخابات فرضی بلاک‌چین اشاره کردیم، شمارش آرای ذخیره شده در یک بلاک‌چین زمان بسیار کمتری نسبت به شمارش برگه‌های رأی کاغذی می‌برد. در واقع، شمارش آرا زنده و قابل حسابرسی در شب انتخابات در دسترس خواهد بود که ما را از یک هفته تماشای بی‌صبرانه اخبار نجات می‌دهد تا بفهمیم چه کسی برنده انتخابات شده است.

 

شماره ۲: افسانه‌های تقلب در رأی دهندگان را از بین ببرید

نتایج انتخابات معمولاً توسط حزب بازنده به بدنامی کشیده می‌شود، آخرین و بارزترین نمونه آن انتخابات ریاست‌جمهوری ایالات متحده در سال ۲۰۲۰ است. طرف بازنده ادعا می‌کند که صندوق‌های رأی با آرای تقلبی برای طرف مقابل پر شده است یا اینکه آرای نامزد آنها توسط اعضای فریبنده مخالفان خود نابود شده‌اند.

اما از نظر آماری، تقلب در رأی‌دهندگان – حداقل در اروپا و آمریکای شمالی – موضوعی نگران‌کننده نیست. یک مطالعه توسط MIT نشان می‌دهد که موارد تقلب در رأی‌دهی در سطح ملی ۰.۰۰۰۰۶ درصد است، به این معنی که این موارد تقریباً پنج برابر کمتر از افرادی است که با صاعقه برخورد می‌کنند.

بااین‌حال، علی‌رغم فقدان کامل شواهد برای هرگونه تقلب گسترده در رأی دهندگان، مردم هنوز به برگه‌های رأی کاغذی اعتماد ندارند. یکی از رایج‌ترین دلایل عدم اعتماد این است که نمی‌توانید بررسی کنید که رای شما واقعاً شمارش شده است، زیرا رای خود را در صندوق یا پست گذاشته‌اید و فقط امیدوار هستید که شخص دیگری مطمئن شود که رای به جایی که باید رسیده باشد.

اما آرای ذخیره شده در یک بلاک‌چین، از سوی دیگر قابل‌بررسی هستند. در واقع شما به‌محض رأی دادن می‌توانید ساعت و تاریخ رای خود را مشاهده کنید.

آرای بلاک‌چین نیز می‌تواند قابل ممیزی باشد، بنابراین سازمان‌ها و تنظیم‌کننده‌های بی‌طرف می‌توانند مشروعیت هر انتخاباتی را بدون نیاز به شمارش هر رأی در کنار شمارشگرهای رسمی رای بررسی کنند.

شماره ۳: افزایش مشاوره‌های عم

سیستم‌های رأومیی‌گیری بلاک‌چین می‌توانند به دولت‌ها این امکان را بدهند که به‌سرعت و به‌راحتی احساسات مردم را در مورد مشکلات محلی از پرکردن چاله‌ها گرفته تا سؤالات ملی در مورد هزینه‌های دفاعی ارزیابی کنند. به‌عبارت‌دیگر، بلاک‌چین می‌تواند روشی را که در آن دولت‌ها با شهروندان خود مشورت می‌کنند، اصلاح کند و اطمینان حاصل کند که صدای هر شهروند شنیده می‌شود.

نظرسنجی‌ها به طور مداوم برای سنجش احساسات عمومی مورد اتکا قرار می‌گیرند، اما این نظرسنجی‌ها به‌شدت نادقیق هستند، زیرا از نظرات چند هزار نفر برای نشان‌دادن صدای میلیون‌ها نفر دیگر استفاده می‌شوند.

از سوی دیگر، یک رفراندوم تقریباً احساسات مردم را در مورد یک مشکل یا مشکلات دیگر کاملاً ثبت می‌کند. اما انجام آنها بسیار پرهزینه و زمان بر است. برای مثال، همه‌پرسی برگزیت در بریتانیا، نزدیک به ۱۳۰ میلیون پوند هزینه داشت.

اما همان‌طور که قبلاً گفتیم، یک سیستم رأی‌گیری مبتنی بر بلاک‌چین می‌تواند امکان نظرسنجی ماهانه یا حتی هفتگی یا همه‌پرسی را در مورد همه موضوعات اصلی و محلی فراهم کند. به‌مرورزمان، به افراد بیشتری کمک می‌کند تا با سیاست درگیر شوند و احساس کنند که نظرشان مهم است که در نتیجه آن مشارکت رأی دهندگان بیشتر شده و دموکراسی قوی‌تر می‌شود.

شماره ۴: کاهش هزینه‌های انتخابات

همان‌طور که قبلاً اشاره کردیم، برگزاری انتخابات بسیار پرهزینه است، به‌خصوص وقتی صحبت از رأی‌گیری ملی و همه‌پرسی می‌شود. برای مثال، یک انتخابات عمومی در بریتانیا ۱۵۰ میلیون پوند هزینه دارد.

درحالی‌که ساخت و نگهداری یک سیستم رأی‌گیری بلاک‌چین هم ارزان نخواهد بود، اما در درازمدت صرفه‌جویی قابل‌توجهی در هزینه‌ها به همراه خواهد داشت.

 

معایب رأی‌گیری بلاک‌چین

البته سیستم‌های رأی‌گیری بلاک‌چین بی‌عیب‌ونقص نیستند و سیستم‌هایی که امروزه ساخته و آزمایش می‌شوند، انتقادات زیادی را دریافت کرده‌اند. بسیاری از این شاکیان نگران حریم خصوصی رأی دهندگان هستند. به طور خاص، آنها نگران هستند که ثبتی که نشان می‌دهد چگونه هر شهروندی در انتخابات اخیر رأی داده است ممکن است به نحوی درز یا سرقت شود.

اگرچه بعید به نظر می‌رسد، اما هنوز امکان‌پذیر است، زیرا درحالی‌که بلاک‌چین‌ها به طور قابل‌توجهی امن‌تر از بسیاری از پایگاه‌های داده متمرکز هستند، اما از کامل بودن فاصله زیادی دارند.

متأسفانه، امنیت نگرانی شماره یک هر دولتی خواهد بود که از سیستم رأی‌گیری بلاک‌چین برای انتخابات ملی خود استفاده کنند؛ بنابراین تا زمانی که بلاک‌چین‌ها ضد هک نشوند، احتمالاً در انتخابات بلاک‌چین رأی نخواهیم داد.

افراد دیگر نگران این هستند که رأی‌دهندگان چگونه هویت خود را برای رأی دادن به بلاک‌چین اثبات کنند، زیرا درحالی‌که اکثر مردم نوعی شناسنامه دارند، لازم به یادآوری است که همه افراد ۵۰ دلار اضافی برای گواهینامه رانندگی ندارند.

مطالعات نشان می‌دهد که اجرای مقرراتی که رأی‌دهندگان را ملزم می‌کند قبل از اینکه بتوانند رأی دهند، شناسه خود را نشان دهند، به طور نامتناسبی بر اقلیت‌ها نیز تأثیر می‌گذارد. مگر اینکه هر فرد واجد شرایط یک نوع شناسه قابل‌قبول برای رأی دادن داشته باشد. استفاده از بلاک‌چین برای میزبانی یک انتخابات دیجیتال می‌تواند رأی دهندگان فقیرتر را حذف کند که بدیهی است قابل‌قبول نمی‌باشد.

آخرین مشکل این است که هر کشوری برای استفاده از سیستم رأی‌گیری بلاک‌چین برای انتخابات خود، حداقل ۹۵ درصد از شهروندانش باید گوشی هوشمند و دسترسی به اینترنت داشته باشند. در غیر این صورت، مانند شناسه رای دهنده، شما در معرض خطر حذف اعضای فقیرتر جامعه هستید.

بنابراین اکنون که به طرف دیگر سکه نگاه کردیم، منصفانه به نظر می رسد که بگوییم در حالی که رای گیری بلاک چین مزایای متعددی را ارائه می دهد، این فناوری – به ویژه امنیت – احتمالاً هنوز در جایی که باید باشد، نیست. با این حال، مطمئناً می توان آن را به موقع ارتقا داد.

موارد استفاده در دنیای واقعی از رای گیری بلاک چین

در چند سال گذشته شرکت‌های رای‌گیری مبتنی بر بلاک چین متعددی از بخش تجاری پدید آمده‌اند. در واقع، طبق داده‌های Pitchbook، از سال ۲۰۱۶ تاکنون ۴۲۰ میلیون دلار روی ۲۷ استارت‌آپ فناوری انتخاباتی سرمایه‌گذاری شده است. بیایید به سه مورد از آنها نگاه کنیم.

 

شماره ۱: Voatz ویرجینیای غربی

در طول انتخابات میان دوره ای سال ۲۰۱۸، ایالت ویرجینیای غربی با موفقیت ۱۴۴ رای از پرسنل نظامی مستقر در ۲۴ کشور خارجی را به دست آورد. این نیروها با استفاده از اپلیکیشنی که توسط شرکتی به نام Voatz ساخته شده بود، توانستند رای خود را از طریق تلفن همراه خود به صندوق بیندازند.

برای رای دادن با استفاده از این برنامه، هر نظامی باید شماره تلفن، نوعی شناسه عکس دار، یک عکس سلفی  که با شناسه آنها مقایسه شده بود و یک اثر انگشت وارد می کردند. هنگامی که شناسه آنها تأیید شد، آنها یک توکن امن دریافت کردند که به آنها اجازه می داد رای خود را به صندوق بیندازند.

پس از پایان رای گیری، Voatz واکنش های مثبت بسیاری از رای دهندگان خارج از کشور دریافت کرد. هنگامی که از رای دهندگان نظامی خواسته شد تا بازخورد خود را داشته باشند، گفتند که فرآیند ثبت نام و تایید هویت آسان است و در کل، رای دادن از طریق یک برنامه مبتنی بر بلاک چین کل فرآیند را برای آنها بسیار آسان کرده است.

یکی از رأی دهندگان نظامی گفت: «من ۱۷ سال است که در ژاپن زندگی می کنم و دلم برای چیزهای زیادی در ایالت تنگ شده است. این سیستم به من این فرصت را می دهد که دوباره با این همه سهولت مشارکت داشته باشم. از کمک شما متشکرم، من با موفقیت رای دادم!»

پس از پایان انتخابات، اندرو وارنر، وزیر امور خارجه ویرجینیای غربی بیانیه‌ای منتشر کرد و گفت: «این اولین پروژه در کشور است که به اعضای خدمات یونیفرم پوش و شهروندان خارج از کشور اجازه می‌دهد از یک برنامه تلفن همراه برای رای دادن به صندوق رای استفاده کنند..”

برخی از هکرها تلاش کردند تا انتخابات را مختل کنند، اما مقامات گفتند که این تلاش به موفقیت نزدیک نبود.

از زمان رای گیری ویرجینیای غربی، تعدادی از مجالس و کنوانسیون های ایالتی از Voatz برای سایر انتخابات نیز استفاده کرده اند، از جمله:

  • کنوانسیون GOP ایالت یوتا
  • کنوانسیون GOP آریزونا
  • کنوانسیون GOP داکوتای جنوبی
  • کنوانسیون حزب دموکرات میشیگان

اما آیا آن آزمایشات موفقیت آمیز بود؟ و آیا شانسی وجود دارد که در انتخابات ریاست جمهوری بعدی ایالات متحده از سیستم رای گیری بلاک چین استفاده شود؟ آزمایشی با تنها ۱۴۴ رأی بلاک چین احتمالاً بسیاری از دولت ها را متقاعد نخواهد کرد که چنین سیستم های رأی گیری را شروع کنند. با این حال، با توجه به اینکه هیچ نقض امنیتی پیدا نشد و بازخورد رای دهندگان به طور مداوم مثبت بود، بنابراین به نظر نمی رسد که رای گیری بلاک چین تنها یک رویا باشد.

شماره ۲: AGORA سیرالئون

آگورا، یک شرکت مستقر در سوئیس، سیستم رای گیری بلاک چین خود را در طول انتخابات عمومی سیرالئون در سال ۲۰۱۸ آزمایش کرد. تیم آگورا آرای ۲۸۰ محل رای گیری در سراسر سیرالئون غربی را شمارش کرد و متوجه شد که آرای آنها بسیار نزدیک به نتایج رسمی است.

قبل از اینکه به نحوه عملکرد سیستم آگورا بپردازیم، باید به این نکته اشاره کنیم که در انتخابات سیرالئون، آگورا به عنوان یک ناظر بی طرف و بین المللی عمل کرد و سیستم رای گیری بلاکچین آن در کنار برگه های رای کاغذی به عنوان نوعی پشتیبان استفاده شد.

بنابراین، رای دهندگان به جای استفاده از اپلیکیشن ، آرای خود را روی برگه های کاغذی تکمیل کردند و سپس تیم آگورا و تیمی از ناظران بی طرف آنها را در زنجیره بلوکی ثبت کردند. اگرچه در انتخابات همچنان از برگه های رای کاغذی استفاده می شد، اما سیستم آگورا هنوز مفید بود، زیرا نتایج انتخابات را پنج روز قبل از پایان شمارش رسمی منتشر می کرد.

همچنین، انتخابات در سیرالئون مملو از ادعاهای تقلب و فریب است، بنابراین سیستم بلاک چین آگورا نوعی تضمین دیجیتالی برای مشروع بودن نتایج ارائه کرد. علاوه بر این، آگورا همه آرا را در یک دفتر کل ذخیره می کرد، بنابراین رأی دهندگان می توانستند تأیید کنند که رأی آنها دریافت شده و درست است.

سیستم Agora، مانند Voatz به شما امکان می‌دهد از طریق یک دستگاه دیجیتال رای دهید، اگرچه این مورد در انتخابات سیرالئون وجود نداشت.

 

تالار مشاهیر راک اند رول

رای گیری بلاک چین در محیط های غیرسیاسی نیز مورد استفاده قرار می گیرد. از سال ۲۰۱۳، تالار مشاهیر راک اند رول به طرفداران موسیقی این امکان را می دهد تا به نفر بعدی که باید وارد سالن شود رای دهند.

این رای‌ها بدون وقفه انجام می‌شد تا اینکه در سال ۲۰۱۶ و تنها در چهار روز تعداد رای‌ها از ۳۷۰ هزار به بیش از ۸۲ میلیون رسید.

حدود نیمی از آرا به گروهی به نام شیکاگو رسید که در نهایت برنده شد.گزارش‌های مربوط به آن زمان نشان می‌دهد که افزایش آرا احتمالاً نتیجه رباتی بوده که برای رای دادن مداوم به یک یا دو اجرا طراحی شده است.

در پی این ناراحتی، اعتبار جایزه و سازمان راک هال زیر سوال رفت. بنابراین سال بعد، آنها با Votem، یک پلت فرم رای گیری موبایل مبتنی بر بلاک چین، شریک شدند تا اطمینان حاصل کنند که روش بعدی آنها منصفانه و عاری از ربات است.

سیستم Votem در پشت رابط کاربری Rock Hall کار می کرد، بنابراین طرفداران همانطور که به نوازندگان مورد علاقه خود رای می دادند، آرای آنها تایید شده و در یک بلاک چین ذخیره می شد.

پس از پایان رای گیری بدون مشکل، پیت مارتین، مدیرعامل Votem گفت: “ما در حال نشان دادن قدرت فناوری رای گیری بلاک چین در انتخابات خصوصی مانند رای طرفداران تالار مشاهیر راک اند رول هستیم که در آن تقریبا ۲ میلیون رای بدون هیچ اتفاقی در Votem به صندوق انداخته شد..”

اگرچه Votem با موفقیت شفافیت و اعتماد بیشتری را برای تالار مشاهیر راک اند رول به ارمغان آورد، شرکت بعداً تصریح کرد که سیستمی که برای این رای استفاده کردند برای انتخابات دموکراتیک مناسب نیست، زیرا نمی‌تواند با الزامات امنیتی مطابقت داشته باشد.

 

آیا رای گیری بلاک چین به زودی انجام می شود؟

همانطور که می بینید، سیستم های رای گیری بلاک چین فقط یک ایده خوب برای آینده نیستند. آنها وجود دارند، کار می کنند و دلایل خوبی برای استفاده از آنها برای انتخابات ملی وجود دارد. با این حال، اعتماد به این فناوری آنقدر بالا نیست که بتوان به زودی از آن استفاده کرد.

همانطور که محققان MIT اشاره کردند، امنیت بلاک چین هنوز برای استفاده در انتخابات ملی آماده نیست. اما بدان معنا نیست که ما نمی‌توانیم از بلاک چین برای تایید انتخابات استفاده کنیم. از آنجایی که با گذشت زمان، این فناوری در حال توسعه و بهبود است، دلیل خوبی برای این باور وجود دارد که بلاک‌چین‌ها در نهایت می‌توانند رأی‌گیری را از عصر تاریک بیرون بیاورند.

5/5 - (2 امتیاز)
دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مشابه

نقش بلاک‌چین در صنعت غذا

صنایع غذایی اخیراً تحت‌فشار بوده است. نگرانی‌های فزاینده‌ای در مورد ایمنی، کیفیت و شفافیت زنجیره‌های تأمین و همچنین اثرات زیست‌محیطی تولید مواد غذایی وجود دارد و این تازه آغاز راه است، چرا که  جمعیت جهان به طور مداوم در حال افزایش است و به دنبال آن تقاضا برای مواد غذایی رو به فزونی است. درعین‌حال، […]

پنج  DAO اجتماعی که می‌توانند چشم‌انداز Web3 را تغییر دهند

غول های متمرکز رسانه های اجتماعی مانند فیس بوک و توییتر، Web2 را متحول کردند. DAO های اجتماعی احتمالاً می توانند همین کار را با Web3 انجام دهند. اما آیا آنها هرگز قادر به رقابت با رسانه هایی مانند توییتر و تیک تاک خواهند بود؟ یا همیشه در حاشیه خواهند نشست؟ بیایید تصور کنیم که […]

کسب درآمد از همه چیز: تفاوت بین بازی، حرکت، تماشا و ایجاد برای کسب درآمد

طی دو سال گذشته، روند X-to-Earn موضوع اصلی خود را در صنعت بلاک‌چین نشان داده است. این روند شاهد ظهور تعداد زیادی از پلتفرم‌ها بوده است که به کاربران اجازه می‌دهند تا از مجموعه‌ فعالیت‌های معمولی با استفاده از پاداش‌های زنجیره‌ای کسب درآمد کنند. در حال حاضر، چهار پارادایم محبوب X-to-Earn عبارت‌اند از: بازی برای […]